vineri

Respingem listarea UNESCO a Roşiei Montane!

Sindicatul Viitorul Mineritului de la Roşia Montanã, împreunã cu ONG-urile care susţin proiectul minier de la Roşia Montanã au demarat o campanie de strângere de semnãturi împotriva includerii Roşei Montane pe lista tentativã UNESCO.

"Demersul UNESCO încalcã dreptul la muncã şi la un trai decent al comunitãţilor din Munţii Apuseni şi pune în pericol grav soarta patrimoniului cultural", declarã Cristian Albu, liderul "Sindicatului Viitorul Mineritului" de la Roşia Montanã.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi cã se încearcã transformarea Roşiei Montane în sit UNESCO şi considerã cã acest demers este doar o încercare de blocare a proiectului minier de la Roşia Montanã.
"Cred cã dacã proiectul de la Roşia Montanã se aprobã şi se face, asta va rezolva şi problema patrimoniului. Compania care propune proiectul minier a dovedit bunã credinţã implicându-se deja în restaurarea patrimoniului. Sãpãturile arheologice şi activitãţile de restaurare a patrimoniului s-au fãcut cu oamenii din zonã. Cred cã aceste lucruri vor continua. Dacã nu se face proiectul minier, oamenii vor fi forţaţi sã plece în alte pãrţi, în cãutarea unui loc de muncã, zona se va depopula şi patrimoniul se va distruge. Zona nu oferã alternative realiste pentru alte activitãţi economice. Suntem hotãrâţi dacã este cazul sã mergem la Bucureşti sã ne apãrãm drepturile. Îi rugãm pe toţi cei care ne susţin sã semneze împotriva includerii Roşiei Montane pe lista tentativã UNESCO", spune liderul sindical.

Continuarea pe Ziarul de Apuseni

3 comentarii:

  1. Comunitatea de acolo are un rol important. As sugera sa se faca o emisiunea in care sa fie intrebati satenii ce vor cu adevarat. Asa poate afla si Romania realitatea de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai sa fie !!!
    Si eu care imi imaginam ca ONG - urile pro-UNESCO sunt niste calugari franciscani moderni !

    RăspundețiȘtergere
  3. Iata consecintele unui astfel de minerit-scurgeri de cianuri si alte reziduuri toxice:
    http://ziarero.antena3.ro/1305096932-Turcia_in_pragul_unei_catastrofe_ecologice_Specialistii_se_tem_ca_efectele_vor_fi_de_necontrolat

    S-a mai intamplat si in Ungaria, ce ziceti, la noi nu se poate intampla, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere