luni

Nu va bateti joc de comunitatea de la Rosia Montana! Spuneti NU Rosia Montana in UNESCO!

Comunitatea din Rosia Montana s-a saturat sa taca! Pe noi nimeni nu ne intreaba ce vrem cu adevarat! Minerit, turism, UNESCO, industrie, emigrare sau saracie? Ce vrea comunitatea din Rosia Montana?

Noi, localnicii din Rosia Montana vrem minerit! Vrem sa muncim, sa ne fie respectata meseria, sa fim lasati in pace. Nu ne dorim ca localitatea noastra sa intre in patrimoniul UNESCO! Nu dorim ca localitatea sa moara cu o alta promisiune desarta.

Nu mai vrem ca altii sa decida in locul nostru! Ne-am saturat sa acceptam decizii venite din Bucuresti, decizii care ne afecteaza pe noi si nu pe dumnealor. Inainte de a lua orice decizie trebuie sa veniti sa ne consultati, sa veniti sa vedeti cum arata zona si mai apoi sa luati o decizie.

Nu puteti confisca o zona doar pentru ca anumite ONGuri au un interes din transformarea ei intr-o localitate din patrimoniul UNESCO. In ce vreti sa transformati Rosia Montana? In Sinaia, Monte Carlo sau Las Vegas? Rosia Montana nu a fost si nu va fi niciodata o zona turistica fara investitii substantiale! UNESCO nu garanteaza aceste investitii. Uitati-va ce se intampla in tara noastra cu Delta Dunarii, Vama Veche, Sighisoara si alte localitati “salvate”.

Rosia Montana este intr-adevar o localitate cu traditie. O localitate cu traditie milenara in minerit. Nu schimbati acest lucru! Nu impuneti decizii pe care noi nu le dorim. Inainte de a lua orice decizie veniti sa ne cereti parerea, veniti sa vedeti adevarata Rosie Montana.

Comunitatea din Rosia Montana a decis ca a tacut destul! Vrem sa ne facem auzita parerea! Preluati acest mesaj si transmiteti-l pe cat mai multe canale! Sa auda toata lumea parerea Rosienilor! 

52 de comentarii:

  1. Va sustinem! Eu zic ca fiecare comunitate in parte sa faca ce stiu ei mai bine nu ce vor altii! Bravo! Va felicit pentru initiativa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa vad ca si comunitatile mineresti sunt pe internet! Sper ca deciziile luate sa fie in avantajul vostru! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rosia Montana in Unesco? Pe bune? Incep sa cred ca nu prea avem preocupari. Inainte de Unesco ar trebui sa sustinem zona. Chiar nu suntem in stare sa avem grija de tara noastra? Am ajuns sa ne rugam de altii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Povestea cu inscrierea unui obiect de patrimoniu in Unesco e una destul de complicata. Mai ales in contextul in care comunitatea nu poate astepta. Cred ca prima data ar trebui sa se gaseasca solutii interne pentru a ajuta comunitate si ulterior localitatea sa fie inscrisa in Unesco.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-am propus in primavara sa ajung si eu la Rosia Montana. E un subiect atat de discutat incat nici nu stiu ce sa cred. Chiar as vrea sa vad ce fac localnicii din zona.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am bunici care locuiesc la sat. Intradevar, viata nu le este prea usoara. Noroc cu copiii. Daca mineritul este solutia pentru Rosia Montana atunci si eu va sustin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu de ce unii isi imagineaza ca Unesco ar aduce multe beneficii unui anumit sit. Da, ne putem mandri la nivel european. Poate mai crestem in ochii celorlalti (ca na, odinioara puteam si noi) dar in rest? Cum ne va aduce bani? Stiti un patrimoniu Unesco, de la noi din tara care sa aduca bani comunitatii?

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-e clar ca sunt multe interese la Rosia. Pacat de locuitorii de acolo care sunt presati, fara voia lor. Daca ei vor minerit atunci si eu ii sustin

    RăspundețiȘtergere
  9. Bravo! Si Rosia Montana are un cuvant de spus.

    RăspundețiȘtergere
  10. Unesco nu e de ici de colo. Ar trebui sa fim mandri ca avem un patrimoniu apreciat la nivel mondial. Veti castiga bani din turism plus ca zona se va dezvolta.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mircea Cred ca nu-ti dai seama de ce scrii. De ici de colo? Turism. De parca Romania castiga ceva din turism. Se stie clar ca la acest capitol stam foarte prost.

    RăspundețiȘtergere
  12. Va multumim pentru sustinere! Ma bucur sa vad ca atat de multi oameni sunt de acord cu noi! Dar cel mai important este sa dam mesajul mai departe! Cat mai multi oameni sa auda de problema noastra!

    RăspundețiȘtergere
  13. o initiativa laudabila! Sper sa tina cont si astia de la Bucuresti de voi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Am fost la Rosia si am vazut care este situatia localnicilor. Ce-i drept, multi oameni de la sate o duc prost. Statul e mai mult absent iar oamenii se descurca cum pot. Rosia Montana are totusi o sansa. Cea a mineritului. Va sustin!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sper sa va auda si cei care iau decizia! Oricum, ma bucur sa vad ca mai exista in tara asta o comunitate unita! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce aberatie...la banii Gold Corp. nu s-a putut face mai mult de un blog de 2 lei? Si cica vor minerit serios...

    RăspundețiȘtergere
  17. Bravo! ma bucur sa vad ca luptati pentru drepturile voastre! Bravo voua! Stiam eu ca ardelenii sunt mai darji!

    RăspundețiȘtergere
  18. @Andrei Mihail In primul rand, nu te costa nimic sa faci un blog si sa iti spui parerea. In al doilea rand, aceasta este fix parerea noastra, independent de companie sau de ONGuri.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mi-e teama ca oricum se va decide fara consimtamantul vostru. In orice caz, si eu va sustin.

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca ar fi fost vorba de alta tara, atunci patrimoniul Unesco chiar ar fi insemnat ceva. Dar asa, in contextul in care Romania nu valorifica nici macar patrimoniul pe care il are a intra in Unesco nu valoreaza prea mult. Tocmai de aceea, trebuiesc gasite alte solutii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Mai nasol e ca nu o sa va asculte nimeni si tot ce vor ei fac ... Pacat !

    RăspundețiȘtergere
  22. Daca nu vreti in unesco de ce sunt atatia oameni in rosia care nu au vrut sa plece pe banii rmgc?! cu un blog fabricat si cu comentarii la comanda n-o sa realizati mare lucru. plus ca includerea in patrimoniu nu depinde de voi, frate! chiar daca vreti sa muriti in rauri de cianura, visand la „traditia milenara in minerit” decizia nu va apartine...ci tine de ministerul culturi. Romania... in alte tari, primarii se zbat sa includa localitatile lor pe lista unesco, pentru a putea accesa fonduri de dezvoltare, dar aici va sclipesc ochii la o spaga jenanta...

    RăspundețiȘtergere
  23. da mineritul organizat de romani..nu de strainii care ne vor aurul! tr dezvoltat turismul, nu mineritul!

    RăspundețiȘtergere
  24. @Anonim In alte tari statul se implica activ in viata comunitatilor locale, de la ajutor social, la locuri de munca, la infrastructura si valori de patrimoniu. In Romania, statul zici ca sta si pierde vremea. In acest caz la ce te astepti din partea comunitatii. E firesc sa-si doreasca alte lucruri si anume bunastarea locala. Sper ca stii piramida lui Maslow...

    RăspundețiȘtergere
  25. @Anonim De asemenea, intradevar, ministerul culturii decide daca va inscrie sau nu Rosia Montana in UNESCO. Prin urmare, trebuie sa cunoasca parerea tuturor nu doar a catorva. Iar parerea comunitatii din Rosia Montana este una importanta.

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Tudor: de acord, dar primarul e un reprezentant al guvernului. de ce si cine a inclus zona rosia montana in categoria zona industriala ? ca sa nu fie posibila atragerea de fonduri de dezvoltare si structurale pentru turism si cultura? in ciuda faptului ca sunt foarte multi straini care vin sa viziteze rosia. de ce sa demolam cladiri vechi de sute de ani, munti si galerii romane unice ca peste 17 ani de exploatare (sau poate nici atat ptr ca rmgc poate sa faca multe mizerii in spate) sa stam si sa ne uitam in gol la un crater plin cu cianura? sau nu raspundem la intrebari retorice....iar aparatul statului nu pierde vremea deloc, face bani din ignoranta si nefericirea propriilor cetateni! ceea ce e atat diabolic, cat si de neiertat.

    RăspundețiȘtergere
  27. @anonim Ceea ce zici tu chiar nu este real. Ai impresia ca acolo se va pune o bomba? Este vorba de un proiect de minerit care se face dupa reguli foarte bine stabilite de Uniunea Europeana. Nu se vor distruge munti, casele din centrul vechi vor fi restaurate iar craterul, e de fapt un lac. Dar ce mai conteaza. Exagerarea e in floare.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce facatura de bloguri! Cine va crede? Cu atatia comentatori fara adrese de internet specificate e la piciorul cocosului sa iti dai seama ca e facatura. Faceti si dialog si monolog. Cine va crede pe voi? Prostimea? Nici macar ea. Vai de voi, oameni cu interese!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. @ Anonim: Cladirile vechi nu vor fi demolate , vor fi restaorate , documenteaza-te putin si vei afla. Existe proiecte pentru consolidarea constructiilor vechi din Rosia Montana si imprejurimi pentru a se putea dezvolta o buna zona turistica , in acelasi timp si miniera. Scopul incercarii de inscriere a Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO este blocarea proiectului minier. Nu exista un proiect concret in reconsolidarea cetrului istoric , prin inscrierea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO.

    RăspundețiȘtergere
  30. Felicitari pentru initiativa! Am transmis si eu mesajul printre prieteni.

    RăspundețiȘtergere
  31. Măi copii, ăia care susţineţi proiectul RMGC şi ziceţi că vă doriţi atât de mult mineritul, am şi eu o întrebare pentru voi: ştiţi măcar să înotaţi în cianură? Că nu e chiar la fel cu înotul obişnuit, să ştiţi...

    RăspundețiȘtergere
  32. Mai anonime mai, te asteptam pe tine sa vii sa ne inveti. Cine stie. S-ar putea sa-ti placa.

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu sunt gata sa-mi dedic viata reabilitarii Rosiei Montane, dar voi vreti s-o distrugeti inainte sa apuc.

    RăspundețiȘtergere
  34. Daca toata comunitatea are acces la internet inseamna ca lucrurile merg binisor acolo...si fara Gold Corporation, nu?
    Sau v-au dat acces la internet daca le faceti propaganda? :))

    RăspundețiȘtergere
  35. Pe acest blog ne exprimam punctul de vedere, nu facem propaganda. Daca vreti sa auziti si punctul nostru de vedere va invitam sa cititi articolele de pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  36. Pentru toti cei neincrezatori mergeti la Rosia si convingeti-va ca oamenii de acolo chiar vor minerit.

    RăspundețiȘtergere
  37. Dar voi stiti ca nu aveti voie sa utilizati numele "UNESCO" fara aprobare? Unde va credeti? Poate vreti un proces. Ia sa schimbati numele blogului pana nu va prinde. Daca nu ma credeti, duceti-va pe site-ul UNESCO si verificati...

    RăspundețiȘtergere
  38. "Noi, localnicii din Rosia Montana vrem minerit!"
    Nu-mi este clar despre ce minerit e vorba? De catre cine? Daca va referiti la RMGC, nu cred ca asta e minerit, sau oricum nu este mineritul pe care-l stiti dvs. De fapt nici nu e vorba de minerit.
    Nu stiu ce sa zic de dvs.: ori sinteti prea tanar ori prea naiv, ori sinteti manipulat spre ai manipula pe altii.

    RăspundețiȘtergere
  39. @Calin Te invitam la Rosia Montana pentru a vedea cu proprii ochi situatia satelor din zona. Mineritul ne ofera o sansa pentru a viata mai buna. Pana in prezent n-am auzit de un alt plan viabil ci doar teorii idealiste: turism si UNESCO. Rosia Montana reprezinta minerit si asta ne dorim sa facem.

    RăspundețiȘtergere
  40. Imi pare bine ca sinteti hotarat; totusi nu mi-ati raspuns la intrebari. Puteti descrie in 4-5 randuri ce intelegeti dvs. prin minerit?

    RăspundețiȘtergere
  41. Comentariile sunt postate de RMGC ?

    RăspundețiȘtergere
  42. Vad multi sustinatori (" va sustinem", "si eu, si eu"). Ma intreb cum are loc sustinerea asta. Aaaaa, postarea unui mesaj pe blog...asta era. E, atunci si eu va sustin :D.

    RăspundețiȘtergere
  43. @Nu UNESCO
    Calin pus o intrebare. De ce nu ii explici ca "mineritul traditional" inseamna pentru voi dinamita si cianura si raderea galeriilor romane?
    Hai curaj.

    RăspundețiȘtergere
  44. Of, Doamne! Cata prostie exista in lumea asta!!!
    Ia nu mai comentati aiurea daca nu sunteti documentati, iar daca nu aveti acces la documente oficiale sau rabdare sa le cautati si sa fiti informati cum trebuie, faceti un exercitiu de vointa si mergeti sa locuiti o jumatate de an in aceasta localitate sa vedeti cum e sa fii de-al locului. Nu va luati punguta cu doi bani la voi. Sunt convinsa ca oricine de acolo va va primi in casa si va va imparti din putinul pe care il au. Incercati sa traiti si voi asa cum traiesc ei, apoi cititi putin despre minerit si despre normele care se impun si intre timp luati la pas toate locurile frumoase de acolo. Trageti singuri concluziile...
    Parerea localnicilor chiar trebuie luata in considerare caci nu voi traiti in locul lor!

    RăspundețiȘtergere
  45. Ha, uite ca mi-au sters comentariul. Pai de ce mi l-ati ster mei, ca nu v-am sustinut asa cum am promis ?:)) sau pastrati doar sustinatorii ?
    Mai aninim, dar parerea celorlate specii care traiesc acolo nu trebuie luata in considerare ?:d

    RăspundețiȘtergere
  46. pentru ca asa se procedeaza pe la Gabriel resources...sau ma rog ...RMGC...pana la urma cine si-a dedicat cu atat zel si la modul altruist timpul pentru a posta mizeriile astea pe un blog de 3 lei?

    RăspundețiȘtergere
  47. Felicitari pt demers. Va urez succes!

    RăspundețiȘtergere
  48. Din pacate sunt multi cei care spun da proiectului fara ca macar sa fi pus piciorul in Rosia Montana.
    Asa este, saracie, dar ca peste tot in zona rurala a apusenilor, nimic iesit din comun. Asta nu va dreptul sa stricati ceea ce nu e a-l vostru (SANATATEA NOASTRA SI A COPIILOR NOSTRI)
    Lasati Rosia Montana asa cum e si nu mai bagati banii in reclame (atat in presa scrisa cat si in Televiziune)Noi suntem mai puternici daca vom fi uniti
    Asadar spuneti NU proiectului si DA sanatatii Noi in primul rand avem nevoie de sanatate si apoi de banii,masini, case, terenuri etc

    RăspundețiȘtergere